keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Keväinen lohisalaatti lehtikaalipestolla



Lehtikaali on ansaitusti noussut pysyvän suosikin asemaan suomalaisten keittiöissä. Tämä voimavihannes sisältää runsaasti C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Perinteikkään lehtikaalin on havaittu vähentävän epäterveellisen rasvan määrää veressä ja erittäin kuitupitoisena se edesauttaa myös suoliston hyvinvointia. Lehtikaalista on tehty smoothieita, paistoksia ja sipsejä, mutta nyt vaihtelun vuoksi surautetaankin ihanan vihreää pestoa kalan kaveriksi. Lehtikaalin sisältämän kalsiumin imeytyminen tehostuu, kun lehtikaalia nautitaan rasvaisen kalan kanssa.


Lehtikaalipesto


2-3 lehtikaalinlehteä
1 iso valkosipulinkynsi
5 parapähkinää
n. 80 g pecorino romanoa
suolaa
mustapippuria
reilu 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 limetin mehu


Irrota pestyt lehtikaalinlehdet puumaisesta ruodista ja hienonna monitoimikoneessa hienohkoksi silpuksi muiden kuivien ainesten kanssa. Lisää oliiviöljyä kunnes koostumus alkaa olla sopivan tahnamainen pysyäkseen kalan päällä. Purista sekaan limetin mehu ja tarkista maut sekä koostumus.

Koska pesto tulee limetillä maustetun kalan kaveriksi, laitoin limetinmehua pestoonkin reilummin. Jos et ole niin hulluna limettiin, käytä sitä varovaisemmin, tai lorauta sen sijaan sitruunaa tai valkoviinietikkaa. Perinteisestä pestosta tutut pinjansiemenet käyvät yhtälailla myös lehtikaalipestoon, mutta täyteläisen makuinen parapähkinä on oma suosikkini.



Uunilohi

Yksinkertaisen herkullinen ja nopeasti valmistuva uunilohi on loistava arkiruoka. 
Kalan kypsyessä uunissa ehdit valmistaa aterian muut osat. 
Kylmänä uunilohi sopii ihanasti salaatteihin.


1 (n. 800 g) lohifilee
ruokaöljyä
suolaa
mustapippuria
1/2 limetin mehu

Huuhtele kala juoksevalla kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperiin. Öljyä uunivuoka, jotta nahka ei jää siihen kiinni. Öljyä myös kalan pinta. Lisää reilulla kädellä suolaa ja mustapippuria myllystä. Purista päälle limetin mehu. Paista 200°C uunissa 20 minuuttia. 

Nosta fileestä annospalat jäähtymään siksi aikaa, kun kokoat salaatin erilaisista salaatinlehdistä, makeasta suippopaprikasta, kurkusta, avokadosta ja punasipulista. Voitele lohipalat reilulla kerroksella pestoa ja asettele annosten päälle. Höylää pecorinosta muutama lastu kruunuksi. Viimeistele oliiviöljyllä ja nauti.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti