Ihan vasta äskettäin kävimme porukalla keskustelua kotikeittiöiden hävikistä ja siitä, kuinka helposti kaappiin unohtuu ihania kasviksia pilaantumaan. Kovaan ääneen julistettuani, että harvoin minun keittiössäni, aivan kuin haasteeksi huomasin aamusella jääkaapin perukoilla parsakaalin jo kellertävän. Nahistunut parsakaali ei ole kaunis höyrytettynä eikä paistoksissa, mutta herkullinen keitto siitä vielä syntyy, kunhan ryhtyisin heti toimeen. Keiton ohje toimii erinomaisesti myös moitteettoman tuoreestakin parsakaalista valmistettuna.
Ruokahävikistä tietoa hakiessani törmäsin Saa syödä! -hankkeen nettisivuihin. Sivusto tarjoaa vinkit ruokahävikin vähentämiseen ja ruokamenoissa säästämiseen. Tarjolla on myös toimiva reseptihaku, jonka avulla voit selvittää, mitä jääkapistasi löytyvistä aineksista voisi syntyä.
Reilut annokset neljälle
n. 600g parsakaalia
iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
voita tai öljyä
suolaa
vettä
pari oksaa lehtikaalia
kokonaisia saksanpähkinöitä
mustapippuria
koristeluun pähkinää ja tuoretta basilikaa
(fetaa)
Kuten hyvin moni muukin resepti, alkaa kaikki sipulien kuullotuksesta. Mitään kovin hienoa silppua ei sipulista tarvitse nyhrätä ja valkosipulinkynnetkin voi vain painaa rikki veitsen lappeella. Leikkaa parsakaalin varresta viimeinen puumainen pätkä pois, muuten pilko kaikki osat vartta myöten mukaan kattilaan. Lisää vettä juuri sen verran, että ainekset peittyvät. Lisää suolaa kiehuvaan veteen ja keitä noin kymmenen minuuttia, kunnes parsakaali on pehmennyt.
Ota keitinliemestä suurin osa talteen ja jätä vähän kattilaan. Kuori pari saksanpähkinää ja irrota lehtikaalin lehdet paksusta ruodista. Lisää keittoainesten joukkoon ja soseuta. Rouhi reilusti mustapippuria myllystä ja tarkista suolan määrä. Lisää keitinlientä tarvittaessa, jotta koostumus on sopivaa. Kuumenna kattilassa kiehumispisteeseen. Koristele tuoreella basilikalla ja pähkinällä ja murustele fetajuustoa päälle. Feta sopii hienosti pähkinän ja parsakaalin makuun. Ota kuitenkin huomioon fetan suolaisuus keittoa maustaessasi. Täysin vegaanisen keitosta saa, kun käyttää öljyä voin sijasta ja jättää fetan lisäämättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti