Saimme viikonloppuna vieraan ja onnistuimme hienovaraisella salapoliisityöllä selvittää hänen lempiruokansa olevan tomaattikeitto. Sitä siis! Oli aika jännittävää alkaa kokkaamaan itselle vähän vähemmälle kokemukselle jäänyttä ruokalajia sellaiselle, joka on hyvin osaava ja kriittinen asiantuntija tässä aiheessa, mutta haasteita pitääkin olla. Lähtökohtana minulla oli tomaatin ja timjamin elämää suurempi yhteys. Parhaimmillaan tämä keitto on tietenkin kesällä kun tomaatit ovat ihanan uhkeita, punaisia ja tuoksuvia. Kotimaisen tomaatin sesonki alkaa tyypillisesti ennen juhannusta. Omasta sekä kriittisen tuomariston mielestä onnistuin lopputuloksessa varsin hyvin, tästä tuli ehkä maukkainta tomaattikeittoa ikinä!
Tomaattikeitto tuoreista tomaateista
(kolmelle nälkäiselle tai neljälle osana ateriaa,
mutta määrät voi huoletta vaikka tuplata)
oliiviöljyä
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
palsternakkaa
1 rkl sokeria
savupaprikajauhetta
valkopippuria
(kuivattuja yrttejä)
100 g tomaattipyreetä
1 kg kypsiä tomaatteja
5 dl kana- tai kasvislientä
tuoretta timjamia ja basilikaa
suolaa
mustapippuria
Pilko sipulit ja valkosipuli, raasta porkkana ja palsternakka karkeaksi raasteeksi ja lohko tomaatit. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistokasarissa. Laita pannuun hienonnetut sipulit ja porkkana- sekä palsternakkaraaste. Lisää sokeri, mausteet ja tomaattipyree ja kuullota kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää tomaatit sekä liemi. Hienonna yrttejä sekaan (voit käyttää myös kuivattua timjamia ja basilikaa). Kiehauta ja anna kuplia hiljalleen kannen alla, kunnes ainekset ovat pehmenneet. Tässä aika on taikaa. Maku vain paranee, mitä pidempään keitto porisee. Tarkista mausteet.
Surauta valmis keitto sopivan sileäksi ja tarjoile tuoreen basilikan ja yrttibruschettan kanssa:
Yrttibruschetta
patonkia tai ciabattaa viipaleina
oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
tuoretta timjamia
suolaa
Paahda leipäviipaleita muutama minuutti 200-asteisessa uunissa. Halkaise valkosipulinkynsi pituussuunnassa ja hiero leikkauspintaa rapeiden leipäviipaleiden pintaan. Pirskottele oliiviöljyä ja ripottele hienonnettua timjamia sekä ripaus suolaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti