sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Roskaruokienpäivä - Sunnuntain burgeribaari


Pitkä viikonloppu kun on ollut yhtä juhlaa, ei arkeen palaaminen ole aina kovin helppoa. Päätimme lievittää tuskaa perinteisellä burgeribaarilla, josta jokainen saisi koota mieleisensä herkut. Nälkäisenä uhosin syöväni ainakin kolme erilaista herkkuburgeria, mutta nämä herkut olivat niin täyttäviä, että yhden jälkeen oli vetäydyttävä hetkeksi lepoon. Herkuttelu jatkuu vielä illemmalla jääkiekon kera!


Helpot ja herkulliset burgerisämpylät

6 isohkoa sämpylää

3 dl vettä
1 rkl öljyä
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 4 dl vehnäjauhoja
3 dl leseitä, graham- tai ruisjauhoja, yms.
 voiteluun vettä, maitoa tai munaa
pinnalle seesaminsiemeniä

Sekoita hiiva, suola, sokeri ja puolet vehnäjauhoista. Mittaa 42-asteinen vesi kulhoon, lisää öljy sekä jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää mieluinen sekoitus leseitä ja muita jauhoja joukkoon ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja ja alusta taikina mahdollisimman löysäksi, mutta niin, että se irtoaa kulhosta. Kohota lämpimässä liinan alla kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohonnutta taikinaa kymmenisen minuuttia, jaa kuuteen tai kahdeksaan osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Esilämmitä uuni 200°C, laita uunin pohjalle vesiastia. Paista noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat rapeita ja kauniin kullanruskeita.

Majoneesi

2 keltuaista
1 tl sinappia
suolaa
valko- tai mustapippuria
1 rkl viinietikkaa tai sitruunamehua
3-4 dl öljyä

Sekoita ainekset öljyä lukuunottamatta pyöreäpohjaisessa kulhossa. Huolehdi, että kulho pysyy paikallaan, sillä tarvitset kahta kättä öljyä lisätessäsi. Lisää öljy aluksi tipoittain, koko ajan rivakasti vatkaten, sitten ohuena nauhana. Voit maustaa majoneesin murskatulla valkosipulilla ja/tai hienonnetuilla yrteillä. Majoneesista saat erinomaisen pohjan hampurilaiskastikkeille tai voit käyttää sitä sellaisenaan.

Marinoidut punasipulit

1-2 punasipulia
1 dl (puna)viinietikkaa
1 dl vettä
3 rkl sokeria

Kiehauta vesi ja viinietikka. Sekoita sokeri joukkoon, kunnes liukenee. Kaada liemi sipulirenkaiden tai -suikaleiden päälle, jäähdytä ja anna maustua viileässä.


Pihvit

n. 500 g laadukasta naudan jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
valkosipulia
chiliä
savupaprikaa
korianterinsiemeniä
sinapinsiemeniä
rosmariinia

Hienonna mausteet huhmareessa ja sekoita jauhelihaan oman maun mukaan. Muotoile neljä reilunkokoista pihviä. Paista grillissä tai parilalla ja kokoa hampurilaiset heti tai kääri pihvit folioon odottamaan.



Kasaa hampurilaiset valmiiksi, tai voit myös laittaa erilaisia täytteitä tarjolle, jotta syöjät voivat kasata omat annoksensa. Tuoreiden kasvisten lisäksi ihania täytteitä ovat erilaiset juustot. Hampurilaiskastikkeiksi sopii erinomaisesti majoneesit ja erilaiset majoneesipohjaiset kastikkeet, paholaisenhillo, tomaattisalsa ja karkea sinappi. Huomio erilaiset ruokavaliot.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti