tiistai 11. elokuuta 2015

Makumuistoja lapsuudesta - Valkosipuliset etikkakurkut ja mummon hölskytyskurkut







Sain röykkiön ihania avomaankurkkuja ystävältä, jonka kasvihuoneessa kurkut ovat innostuneet kasvamaan valtavaa satoa. Rakastan avomaankurkun napakkaa suutuntumaa ja onhan niissä makuakin aivan eri tavalla kuin kasvimaakurkuissa, etenkin niissä direktiivisuorissa. Surutta olen veistellyt siivuja leivän päälle ja salaattiin, mutta muutaman kurkun maltoin jättää säilöttäväksi. Onnistuin haalia erilaisia pieniä purkkeja, joihin meni yksi kurkku paksumpaa siivua ja puolitoista, kun leikkasi ohuen ohutta. Purkkien puhtaus ja elintarvikkeiden tuoreus ja hygienia ovat ensiarvoisen tärkeitä huomioida säilyvyyden takaamiseksi.


Valkosipuliset etikkakurkut

Ennakoi säilöntäaikeesi ja liota purkkeja ja kansia yön yli, pese sitten käsin tai koneessa. Kääri purkit sanomalehtipaperiin ja kuumenna 100 asteisessa uunissa suuaukot uunin takaseinää kohti vähintään 15 minuuttia. Kiehauta kannet. Täytä purkit aina kuumina. Ole varovainen ja käytä uunikintaita ja pihtejä!


1 kg avomaankurkkuja
5 valkosipulinkynttä
n. 20 g sinapinsiemeniä
1-2 rkl kokonaisia maustepippureita
tilliä tai tillin kukintoja

liemi:
6 dl vettä
3 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
4 rkl merisuolaa

Pese kurkut hyvin. Jos kuori tuntuu "karvaiselta" käytä juuresharjaa tai -hansikasta. Pilko viipaleiksi tai lohkoiksi. Ohuet viipaleet täyttävät purkin tiiviimmin, jolloin vähempi määrä lientä riittää. Paksumpia siivuja latoessa jää suurempia välejä, jolloin liemen menekkikin on suurempi. 

Kiehauta liemen ainekset. Lado kurkut kerroksittain paloiteltujen valkosipulinkynsien, pippurien, sinapinsiementen ja tillin kanssa kuumennettuihin purkkeihin. Kaada liemi kurkkujen päälle niin, että purkit täyttyvät kokonaan. Sulje kannet huolellisesti ja säilytä viileässä. Anna tekeytyä mieluiten kaksi viikkoa. Odotellessa voit herkutella nopeilla hölskytyskurkuilla! 


Hölskytyskurkut

Hölskytyskurkut valmistuvat nopeasti ja voit tehdä tarjolle vaikka yhden kurkun kerrallaan. Siivuta kurkku veitsellä tai juustohöylällä ohueksi viipaleeksi. Lado kurkut kerroksittain suolan, sokerin ja tillin kanssa. Kaada päälle pari ruokalusikallista mitä tahansa viinietikkaa tai väkiviinaetikkaa vedellä laimennettuna. Voit hyödyntää myös etikkakurkuista yli jääneen liemen. Aseta sopiva lautanen kurkkuastian päälle tiiviisti, pidä kiinni ja hölskyttele voimakkaasti. Valuta liemi pois, nosta tarjolle ja nauti lisukkeena.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti