Valkosipuliset etikkakurkut
Ennakoi säilöntäaikeesi ja liota purkkeja ja kansia yön yli, pese sitten käsin tai koneessa. Kääri purkit sanomalehtipaperiin ja kuumenna 100 asteisessa uunissa suuaukot uunin takaseinää kohti vähintään 15 minuuttia. Kiehauta kannet. Täytä purkit aina kuumina. Ole varovainen ja käytä uunikintaita ja pihtejä!
1 kg avomaankurkkuja
5 valkosipulinkynttä
n. 20 g sinapinsiemeniä
1-2 rkl kokonaisia maustepippureita
tilliä tai tillin kukintoja
liemi:
6 dl vettä
3 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
4 rkl merisuolaa
Pese kurkut hyvin. Jos kuori tuntuu "karvaiselta" käytä juuresharjaa tai -hansikasta. Pilko viipaleiksi tai lohkoiksi. Ohuet viipaleet täyttävät purkin tiiviimmin, jolloin vähempi määrä lientä riittää. Paksumpia siivuja latoessa jää suurempia välejä, jolloin liemen menekkikin on suurempi.
Kiehauta liemen ainekset. Lado kurkut kerroksittain paloiteltujen valkosipulinkynsien, pippurien, sinapinsiementen ja tillin kanssa kuumennettuihin purkkeihin. Kaada liemi kurkkujen päälle niin, että purkit täyttyvät kokonaan. Sulje kannet huolellisesti ja säilytä viileässä. Anna tekeytyä mieluiten kaksi viikkoa. Odotellessa voit herkutella nopeilla hölskytyskurkuilla!
Hölskytyskurkut valmistuvat nopeasti ja voit tehdä tarjolle vaikka yhden kurkun kerrallaan. Siivuta kurkku veitsellä tai juustohöylällä ohueksi viipaleeksi. Lado kurkut kerroksittain suolan, sokerin ja tillin kanssa. Kaada päälle pari ruokalusikallista mitä tahansa viinietikkaa tai väkiviinaetikkaa vedellä laimennettuna. Voit hyödyntää myös etikkakurkuista yli jääneen liemen. Aseta sopiva lautanen kurkkuastian päälle tiiviisti, pidä kiinni ja hölskyttele voimakkaasti. Valuta liemi pois, nosta tarjolle ja nauti lisukkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti