keskiviikko 12. elokuuta 2015

Kiireetön lounas kotona - Latva-artisokat voivaahdolla



Viimeisen herätyskellottoman laiskuripäivän kunniaksi on syytä herkutella! Latva-artisokka sopii juuri tähän tarkoitukseen, nautittuna kiireettömästi hyvässä seurassa pihalla aurinkoisena päivänä. Latva-artisokan valmistamisessa on muutamia työvaiheita, mutta se maksaa vaivan ja yksityiskohtaisilla ohjeilla ensikertalainenkin onnistuu varmasti! 

Latva-artisokat ja voivaahto

2 hengelle:

2 latva-artisokkaa
1 sitruuna
vettä
suolaa

voivaahto:

50 g voita
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl kylmää vettä
mustapippuria
suolaa





Latva-artisokka on kotoisin Etelä-Euroopasta. Meillä Suomessa satokausi alkaa elokuussa. Hyvälaatuinen tuore latva-artisokka on painavan tuntuinen ja kiinteä. Se on väriltään kauniin vihreä ja lehdet ovat paksuja ja pehmeitä.

Taita artisokkien varret poikki aivan tyvestä niin, että sitkeät rihmat irtoavat mukana. Leikkaa terävät kärjet lehdistä saksilla. Huuhtele artisokat huolellisesti ja laita isoon kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että artisokat kelluessaan juuri ja juuri irtoavat pohjasta. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää reilu ripaus suolaa ja sitruunaviipaleita. Anna kiehua hiljalleen 25-45 minuuttia, artisokkien koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä irrottamalla yksi lehti. Artisokka on kypsä, jos lehti irtoaa ilman voimankäyttöä ja lehden tyviosa on pehmeä. Nosta artisokat reikäkauhalla ja valuta lävikössä hetki ylösalaisin, sillä aikaa kun valmistat voivaahdon. Purista sitruunanmehu huoneenlämpöiseen voihin, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kylmä vesi ja vatkaa vaahtomaiseksi. 



Tarjoile oliivinvihreiksi kypsyneet artisokat kuumina voivaahdon ja sitruunan kera.



Artisokat syödään sormin vetämällä lehti kerrallaan irti. Paksu tyviosa dipataan voivaahtoon ja vedetään hampaiden välistä imien irti kaikki ihanat maut. Kun lehdet on herkuteltu, tulee vastaan parran peittämä sydän. Parta koverretaan irti, tähän soveltuu veitsi tai lusikka, jonka jälkeen herkullinen pohja on kokonaan nautittavissa. 



Latva-artisokat ovat yllättävän ruokaisaa syötävää. Ne sopivat erinomaisesti alkupalaksi, mutta riittää myös sellaisenaan kevyeksi lounaaksi. Jos tarjoat viiniä latva-artisokkien kanssa, valitse reilusti hapokas riesling. Oluenystävän valinta on kevyesti humaloitu vehnäolut.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti