maanantai 10. elokuuta 2015

Laiskajaakon ihana mustikkapavlova - Takametsän superfoodit herkuttelukäyttöön





Sunnuntaina sonnustauduin juoksukenkiin ja suuntasin pururadan kautta metsään aikomuksenani juosta polkuja leppoisaan pyhäpäivän tahtiin, mutta hyvin pian menivät suunnitelmat uusiksi, kun valtavat sinimustat helmet huutelivat huomiota jostain polven korkeudelta. Mustikka-aika on parhaimmillaan ja tänä vuonna sato on ollut niin runsas ja marjat suuria ja mehukkaita, että kipollisen  (tai paidanhelmallisen) kerää hetkessä, vaikka ei liiemmin metsässä kyykkimisestä nauttisikaan. Ja ainahan marjansa voi ostaa torilta jonkun toisen kyykkimänä! Tässä kuitenkin ohje sunnuntaisen juoksematta jääneen lenkkini herkullinen ja helposti valmistuva tulos:


Mustikkapavlova

marenkipohja:

5 munanvalkuaista
3 dl sokeria
2 tl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1 tl omenaviinietikkaa

täyte:

4 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria (tai maun mukaan)

n. litra mustikoita



Esilämmitä uuni 125°C. Vatkaa valkuaiset ilmavaksi vaahdoksi ja lisää noin puolet sokerista. Vatkaa edelleen kunnes vaahto on valkoista ja kuohkeaa. Sekoita perunajauho loppuun sokeriin ja lisää vaahtoon. Vatkaa kiiltäväksi ja niin napakaksi, että vaahto pysyy muodossaan. Piirrä leivinpaperille kaksi ympyrää, voit käyttää apuna lautasta tai harppia. Jätä pieni väli, koska marenki turpoaa uunissa hieman. Täytä ympyrät marenkivaahdolla joko täsmällisesti pursottamalla tai huolettomasti nuolijalla. Paista puolitoista tuntia ja jätä rauhassa jäähtymään siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Vatkaa kerma kuohkeaksi. Lisää mascarpone sekä sokerit ja sekoita tasaiseksi. Voit värjätä kerman tai puolet siitä paseeratulla mustikalla, tai vaikka vain murskaamalla kourallisen mustikoita seokseen kuorineen, sillä pavlova saa olla rento ja huoleton luonteeltaan. 

Nosta toinen marenkipohjista tarjoiluastiaan. Pursota tai levitä nuolijalla puolet täytteestä ja ripottele säästelemättä päälle mustikoita. Nosta kevyesti toinen pohja täytteen ja mustikoiden päälle. Levitä toinen puoli täytteestä ja kasaa kruunuksi kunnon keko mustikoita. Koristele ajankohtaisilla maitohorsman kukilla, jotka ovat sekä kauniita että torjuvat tulehduksia ruoansulatuskanavassa! Nauti heti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti