Kiireisenä päivänä on nälkää siirretty maailman yksinkertaisimmalla herkulla, eli raikkaalla tsatsikilla ja patongilla. Tsatsiki on ihana alkupala, ja tänään välipala, joka valmistuu ihanasta, paksusta kreikkalaisesta jogurtista, kurkusta ja valkosipulista. Tsatsikin valmistin jo valmiiksi edellisenä iltana, mutta patongin ostin valmiina kaupasta, sillä laiskotti.
Tsatsikin perusohje on yksinkertainen, mutta sitä voi myös loputtomasti varioida omien ideoiden ja kokeilunhalun mukaan. Hienonna tsatsikin joukkoon tuoreita yrttejä, raasta sitruunan keltainen kuori ja korvaa viinietikka sitruunanmehulla, syö kreikkalaisten oliivien tai tomaatin kanssa, käytä avomaankurkkua, tilliä, oreganoa...
Tsatsiki
500 g kreikkalaista jogurttia
kokonainen pitkä kurkku (340 g)
2-5 valkosipulinkynttä
n. 1 rkl valkoviinietikkaa
n. 2 rkl oliiviöljyä
suolaa
(mustapippuria myllystä ja/tai hienonnettua minttua)
Useissa ohjeissa jogurttia neuvotaan valuttamaan esim. suodatinpaperilla vuoratussa lävikössä pari tuntia, mutta ronskisti olen jättänyt tämän vaiheen tekemättä. Toki se parantaa koostumusta entisestään, jos tahdot nähdä pienen lisävaivan. Raasta kurkku karkeaksi, suolaa kevyesti ja valuta lävikössä. Murskaa valkosipulinkynnet jogurtin sekaan, mausta ja sekoita joukkoon viinietikka ja oliiviöljy. Lisää kurkkuraaste ja jätä tsatsiki jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi tai vaikka seuraavaan päivään. Valuta pinnalle vielä oliiviöljyä ja tarjoa leivän kanssa alkupalaksi tai lisukkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti