Pitsoja meidän perheessämme suositaan yhtälailla helppona arkiruokana kuten viikonloppujen herkutteluhetkissäkin niiden muunneltavuuden ja helppouden vuoksi. Oma suosikkipohjani onnistuu varmasti ja ohje on niin helppo, ettei sitä ensimmäisen kerran jälkeen tarvitse edes luntata. Pizza carciofi con uovo, eli kotoisasti artisokkapitsa munalla, on yksi omista suosikeistani. Ehkä senkin takia, että sen saan yleensä syödä ihan yksin.
Pizza Carciofi con Uovo
Pohjataikinasta tulee kolme mielestäni täydellisen kokoista pitsaa, mutta kahteen osaankin jaettuna pyöreäksi muotoillut pohjat mahtuvat uunpellille.
2 dl vettä
oliiviöljyä
suolaa
1/2 pss kuivahiivaa
5-7 dl vehnäjauhoja
Kuumenna vesi vähintään 42-asteiseksi. Lorauta kulhon pohjalle oliiviöljyä ja reilu hyppysellinen suolaa. Mittaa kaksi desilitraa vettä sekaan. Sekoita kuivahiiva ensin pieneen osaan jauhoista ja lisää jauhoseos kulhoon. Sekoita tasaiseksi. (Tämän jälkeen voit käyttää vaihtoehtoisesti myös muita kuin vehnäjauhoja, esim. speltti- tai ruisjauhoja.) Lisää jauhoja pienissä erissä, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja koostumus tuntuu sopivalta. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. Samalla voit valmistella tomaattikastikkeen ja täytteet.
tomaattikastike:
500 g tomaattimurskaa
oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 tl timjamia
1-2 tl täysruokosokeria
suolaa
mustapippuria
Kuullota murskatut valkosipulinkynnet kevyesti oliiviöljyssä. Varo kuumentamasta liikaa, valkosipuli palaa helposti! Kaada tomaattimurska kattilaan. Hiero kuivattua timjamia kämmenelläsi ja lisää tomaattikastikkeeseen. Sokeri taittaa kastikkeen hapokkuutta ja tuo tomaatin omaa makua esiin. Oikeaa määrää on mahdoton sanoa maistelematta kastiketta itse. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna hautua hiljalleen kasaan sillä välin kun kun valmistelet täytteitä, eli:
n. 3 dl juustoraastetta (n. 1 dl pitsaa kohden)
125 g buffalomozzarellaa
luomuoliiveja
tuoreita kirsikkatomaatteja
artisokansydämiä (säilyke lasipurkissa)
1 kananmuna
tuoretta oreganoa
Jaa kohonnut taikina kolmeen (tai minkä kokoisia pitsoja haluatkin tehdä) yhtä suureen osaan. Pyöritä taikinapalat yksi kerrallaan palloiksi ja kauli suoraan jauhotetun leivinpaperin päälle sopivaan muotoon. Herkullisimman pitsan ei tarvitse olla symmetrinen!
Jaa tomaattikastike pohjien päälle, alkaen noin kahden sentin päästä reunasta. Ripottele juustoraaste tasaisesti pohjalle. Revi mozzarellasta paloja sinne tänne. Lisää munaa lukuun ottamatta loputkin täytteet ja liu'uta pitsa leivinpaperin kanssa esilämmitetylle pellille. Paista pitsaa 250-asteisen uunin keskitasolla noin kymmenen minuuttia. Ota pitsa uunista ja riko varovasti kananmuna keskelle. Paista vielä muutama minuutti kunnes muna on hyytynyt. Ripottele tuoretta oreganoa päälle ja herkuttele heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti